BİLİMSEL GELİŞMELER

 

2023 Yılında Beklenen Bilimsel Gelişmeler

 

Yeni Nesil Aşılar

COVID-19 salgınında mRNA aşılarının başarılı bir şekilde kullanılmasının ardından; sıtma, tüberküloz ve genital herpese karşı aşı çalışmaları önümüzdeki haftalarda insanlar üzerinde uygulanmaya başlanacak.

 

İleri Yıldız İzleme

Geçtiğimiz yıl, James Webb Uzay Teleskobu’ndan alınan ilk görüntüler dünyayı hayret içinde bıraktı. Önümüzdeki yıllarda çeşitli yeni teleskoplar, gökyüzündeki yıldızların çoğunu gözlemleme imkanı sağlayacak.

 

Alzheimer İlaçları

Erken evre Alzheimer hastalarında, monoklonal antikor ‘lecanemab’in zihinsel gerilemeyi plaseboya kıyasla %27 oranında yavaşlattığı bildirildi. Bu ilacın hastalarda kullanılıp kullanılmayacağına otoriteler tarafından karar verilecek.

 

Standart Modelin Ötesinde

Fizikçiler, Muon g — 2 deneyinin ilk sonuçlarını geçen yılın Nisan ayında açıkladı ve daha kesin sonuçları 2023’te yayınlamaları bekleniyor. Deney, müon olarak bilinen ve fiziğin standart modelinde hassas bir parçacık olan kısa ömürlü parçacıkların manyetik alanlarda nasıl davrandığını inceliyor.

 

CRISPR Tedavisi

İki genetik kan hastalığı olan β-talasemi ve orak hücreli anemi hastalığını tedavi etmek için CRISPR-Cas9 sistemini kullanan klinik deneylerden elde edilen umut verici sonuçların ardından, ilk defa onaylı bir CRISPR tedavisi kullanıma girebilir.

 

Ay Hedefleri

SpaceX roket Starship ile 11 kişi, 6 günlük özel uzay uçuşuna çıkarak Ay’a olan ilk sivil geziyi gerçekleştirecek.

 

Patojen İzleme Listesi

Dünya Sağlık Örgütü’nün önümüzdeki dönemde pandemiye sebep olabilecek 25 virüs ve bakteri ailesine ait öncelikli patojen listesi yayınlaması bekleniyor.

 

Kullanılmış Yakıt Depolama

Dünyanın ilk nükleer atık depolama tesisi, Finlandiya’nın güneybatı kıyısındaki bir ada olan Olkiluoto’da bu yıl faaliyete geçecek.

 

Kaynak: Nature. News. The science events to watch for in 2023. December 2022.

Available at: https://www.nature.com/articles/d41586-022-04444-3

 

“Katkılarından dolayı Feride İrem ŞİMŞEK’e teşekkür ederiz.”

 

 

Paylaş:
09 Oca 2023